zondag 29 juli 2012

'Gen-therapie

krijgt eerste positief advies' blokletterde de krant van dinsdag 24 juli. In dezelfde krant staat echter ook dat een arts uit Eeklo na vier jaar procederen van niemand minder dan Mobistar wint. Zo zegt deze dappere arts: 'Er is nog geen sluitend wetenschappelijk bewijs dat straling ongezond is. Er is ook geen wetenschappelijk bewijs dat het geen kwaad kan. Zolang het niet bewezen is dat het gezond is, moeten we ervan uitgaan dat het ongezond is. Als je een gsm-mast zo dicht bij kleine kinderen plaatst, vind ik dat het lot uitdagen. (...) Het is mijn taak aan preventie te doen. Bij asbest heeft het 70 jaar geduurd eer de eerste klachten beschreven werden. We zitten vandaag nog altijd met de problemen.'

Wist je dat notabene de CEO van Belgacom, Didier Bellens, bang is van gsm-straling? Van draadloos internet is hij evenmin grote fan. 'De straling is gevaarlijk' tekende La Capitale op. Zou Bellens bepaalde informatie onder ogen hebben gekregen die de meesten van ons nooit zullen zien?

Ondertussen is Mobistar in Antwerpen gestart met een proefproject om zijn eerste 4G-netwerk uit te rollen. Met dat draadloze netwerk kan je tot 10 keer sneller op het internet via smart-phone en tablet. 'Technologische innovatie is pas relevant wanneer de consument er klaar voor is, en dat lijkt nu het geval te zijn', zegt de heer Ysewijn. En hij staaft zijn stelling met cijfers over mobiel internet-gebruik. Een kwart van de Belgen surft ondertussen via zijn smart-phone of tablet. Dat cijfer is de laatste jaren spectaculair gestegen. 

Wanneer de consument er klaar voor is? Wanneer is de consument eigenlijk klaar voor iets? Antwoord: wanneer men de consument langdurig de oren van zijn kop zaagt (lees: brainwasht). Zeg stelselmatig dat zus en zo beter is omdat daarom en daarom en de kans wordt steeds groter dat mensen massaal eender wat gaan geloven. In dit geval doet het woord 'sneller' het 'm. Jeetje! Zelfs tot 10 keer sneller! Bedenk eens wat dat zou kunnen betekenen! Zoveel meer vrije tijd! Dat is te zeggen: zoveel meer tijd die je uitwint en dus wint of er gratis en voor niets bijkrijgt. Een zee van zoveel meer mogelijkheden strekt zich plots eindeloos voor je uit. 

Wie van ons herinnert zich dat nog niet zo heel lang geleden de stofzuiger ons dezelfde beloftes deed? Of de vaatwasmachine? De elektrische staafmixer, de telefoon en de auto? Zeeën van tijd werden ons beloofd maar wat we kregen was precies het omgekeerde. Om al deze dingen te kunnen kopen, moest er namelijk geld worden verdiend. Veel geld. Bovendien werden al deze materiële zaken steeds meer als status-symbolen gezien. Verschillende natuurvolkeren weigeren vandaag de dag nog steeds doelbewust om tijd-besparende middelen te ontwikkelen en te gebruiken, simpelweg omdat zij niet op tijd willen besparen maar haar juist ten volle willen beleven. Daarom staan deze volkeren ook dichter bij de natuur, bij zichzelf en elkaar. De Westerse mens dacht de tijd te slim af te zijn en van zijn korte-termijn-denken plukt hij nu de oneetbare vruchten. Slechts een tiental landen produceert tegenwoordig tweederde van het voedsel in de wereld. Voor het graan gaat het zelfs maar om 4 of 5 landen. Wanneer de hitte dan toeslaat in Amerika, zoals nu het geval is, moeten we niet verbaasd opkijken dat de rest van de wereld honger zal leiden.