zaterdag 13 oktober 2012

Hoe zit het met het genie?

Onze wereld heeft achtereenvolgens de 'bruten' aan de macht gehad, die de anderen overtroffen door hun spierkracht, de rijken, die de middelen hadden om veel bruten in dienst te hebben, en de politici, die de volkeren van de democratische landen in de val van hun hoop hebben laten lopen. Zonder nog te spreken over de militairen die hun succes hebben gebaseerd op een rationele organisatie van brutaliteit. Laten we vooral eerlijk zijn: het enige type mens dat nooit aan de macht werd geplaatst, is misschien wel juist het type dat de mensheid werkelijk vooruit deed gaan. Of hij het wiel, het buskruitpoeder, de explosiemotor of het atoom heeft ontdekt, het genie heeft altijd het bewind van mensen die minder intelligent waren dan hijzelf laten profiteren van zijn uitvindingen, terwijl deze bewindsmensen vaak vreedzame uitvindingen aanwenden voor moorddadige doeleinden!

Laten we eens een voorbeeld nemen. Copernicus werd veroordeeld door een meerderheid van onbekwame mensen, omdat hij zowat de enige was die een voldoende niveau had om te begrijpen dat de Aarde rond de Zon draaide; het was niet andersom. De Aarde was niet het centrum van de wereld;  de katholieke kerk had geen gelijk. 
Anders gezegd: een meerderheid van de stemmen wordt altijd als een positief iets gezien. Men is het met elkaar over iets eens en dat is erg plezant want dan voelt men zich sneller in een groep opgenomen en begrepen. Wat men maar al te vaak over het hoofd ziet, is echter dat dezelfde stemmen slechts een gelijkheid van kennis en van intellectueel niveau openbaren. Maar wie zegt dat die kennis en dat niveau wel de juiste zijn? 

In bepaalde kleine steden worden de verkiezingen gewonnen door diegene die de meeste aperitieven heeft aangeboden.