dinsdag 17 juli 2012

Hoe vaak

heb ik me de laatste tijd niet bevonden in situaties waarbij telkens weer dezelfde woorden worden uitgesproken als betrof het platen die blijven hangen in een groef en steeds weer hetzelfde rondje draaien: 'De zelfstandigen draaien op voor al degenen die zich op kosten van de staat amuseren.'
Dat met die 'amuserenden' al diegenen worden bedoeld die 'op den dop' of 'de ziekenkas' staan, is vaak overduidelijk. Hoewel er een diepere ondergrond waarneembaar is die doelt op een groep mensen die met zaken bezig zijn waarvan het nut tot nu toe nog niet werd bewezen.
Vroeger zou ik met vuur hebben geantwoord dat deze denkwijze inherent is aan de maatschappij die destijds werd gecreĆ«erd. Toen iedereen het recht kreeg op de vrucht van zijn eigen fysieke arbeid, zo redeneerde men in het wilde weg, stond er niets in de weg om het helemaal te maken, toch? Wie het niet maakte, had dat helemaal aan zichzelf te danken en stelde om die reden dus ook niet veel voor. Anno 2012 heeft men jammer genoeg nog steeds niet door dat systemen zoals maatschappijen maakbaar zijn in de zin dat ze aan alle noden en wensen van alle mensen tegemoet zouden moeten komen. Als dat niet het geval is, moet er een ander voor in de plaats komen. En als dat ook niet voldoet, nog een ander, enzovoort, net zo lang totdat iedereen gelukkig kan zijn en dat ook is. Tegenwoordig zucht ik dan ook vaak want het vergt heel wat energie om steeds weer geduld op te brengen voor denkwijzen die zo pijnlijk te kort schieten en daardoor anderen zo blind (be)oordelen. 

In tijden waarin de katholieke kerk het voor het zeggen had, is het niet meer dan begrijpelijk dat men naar een uitweg zocht. Alle wegen leidden naar Rome maar... wat deelde dat Rome eigenlijk van zichzelf uit? Met de komst van de moderne natuurwetenschap werd een nieuwe tijd ingeluid die niet alleen de katholieke kerk omver zou werpen maar gaandeweg alle spiritualiteit naar het verdomhoekje verwees. Het zou niet lang meer duren eer de moderne natuurwetenschap compleet van God los was. De gevolgen zijn vandaag nauwelijks meer te overzien.  

Gelukkig zullen er altijd mensen zijn die het belang van samenhang, van Eenheid inzien. Deze mensen nemen bewust maar vaker onbewust beslissingen in hun leven die niets te maken hebben met dat wat de wereld haar oppervlakkigheid en schone schijn geeft. Doorheen al het klatergoud, worstelen zij zich dapper een Weg naar boven, naar het Licht. Dat zij daarmee anderen tegen de schenen schoppen, is dus een goede zaak want daarmee blijft de discussie openstaan voor eventueel nieuwe oplossingen waarmee iedereen tevreden kan zijn. Het is pas als de discussie wordt gesloten en de hoop in de kiem wordt gesmoord, dat sommigen onvoldaan huiswaarts keren en dat de intentie wordt geboren om het in de toekomst helemaal anders, ja zelfs tegendraads aan te pakken.

Ik waak er dus voor dat mijn zuchten geen al te grote vormen aannemen. Ik weet immers maar al te goed waar de huidige discussie werkelijk om draait. En ik kan alleen maar hopen dat al degenen die vandaag beweren dat ze 'opdraaien' voor anderen, snel tot het besef zullen komen dat zij eveneens de dupe zijn geworden van een systeem dat zij dagelijks mee in stand helpen houden maar dat hopeloos tekort schiet want nog steeds geen voldoende plaats biedt voor datege waar ieder mens recht op heeft: het recht namelijk op geluk en vrijheid door het leren kennen van de Waarheid.