woensdag 18 juli 2012

Onze hersenen

zijn eerder een ontvangst-station van bewustzijn dan dat ze ons bewustzijn produceren. Deze stelling, die ik niet genoeg kan benadrukken, is 1 van de meest opzienbarende conclusies die de nieuwe lichting wetenschappers* recent hebben getrokken. Dat deze conclusie nog steeds geen wereldnieuws of wereldveranderend nieuws is, komt uiteraard omdat ze grote gevolgen heeft; gevolgen die ons zelf- en wereldbeeld redelijk drastisch op losse schroeven zet want dan hangt ons bewustzijn om zo te zeggen 'in de lucht' en kunnen we haar als het ware downloaden met onze hersenen. Hoe en wat precies wordt gedownload, hangt af van de mate waarop de persoon in kwestie afstemt en is dus subjectief. Dit neemt echter niet weg dat er een ondergrond bestaat die Carl Gustav Jung destijds al aanduidde met het 'collectieve onbewuste'. Naast datgene wat we de unieke geschiedenis van ieder mens kunnen noemen, bestaat er tevens zoiets als een gedeelde geschiedenis. Op die manier zit de geschiedenis van onze planeet in elk van onze genen opgeslagen. Degene die haar wenst te achterhalen, hoeft daarvoor dus niet uit zijn luie zetel maar dient slechts zijn blik naar binnen te richten. 

Laten we eens even stilstaan bij het idee dat bewustzijn overal om ons heen in de lucht hangt. Van informatie zijn we dat allang gewoon. Het internet bijvoorbeeld doordringt alles en iedereen. We hebben slechts een computer nodig om dat aan ons zichtbaar te maken. Zo is het ook met dat bewustzijn dat we als een levend internet kunnen beschouwen. Het heeft ons mensen nodig om zich te kunnen openbaren. Maak echter niet de fout te denken dat dit inhoudt dat wij als mensen speeltuigen van het lot zijn. Neen, er bestaat gelukkig wel degelijk een wisselwerking. Dat die uitwisseling bijzonder liefdevol verloopt, kan ieder van ons dagelijks zelf ervaren. Dat is te zeggen: als we erin slagen de illusie te ontmaskeren en over de grenzen heen te kijken naar datgene wat ons dagelijks ons brood, onze levensenergie geeft. 

*Ik verwijs hier naar verschillende experimenten van kwantumfysici zoals bijvoorbeeld het experiment waarbij bij ratten bepaalde oefeningen werden aangeleerd die ze moeiteloos herhaalden nadat delen van en zelfs hun volledige hersenen waren weggehaald. En niet alleen bij dieren maar ook bij mensen werd inmiddels vastgesteld dat bij de zogenaamde 'hersendood' er toch nog bewustzijn kan optreden waarbij de 'hersendode' in kwestie over een nagenoeg volledig bewustzijn beschikt dat kan horen, zien en voelen en zelfs veel meer dan dat. Miljoenen mensen over de hele wereld die, zoals men dat noemt, bijna-dood zijn geweest, spreken bijvoorbeeld over waarnemingen die veel verder gaan dan wat de meesten in het dagelijkse leven waarnemen. Een blik in de toekomst werpen bijvoorbeeld, is geen uitzondering meer.