woensdag 13 juni 2012

En wat betreft

conflicten die momenteel over ter wereld plaatsvinden tussen aanhangers van zogenaamd verschillende godsdiensten? Het woord 'zogenaamd' is in de voorgaande zin natuurlijk niet toevallig gekozen maar benadrukt opnieuw de EENHEID waarvan alle godsdiensten uitgaan. Ja, je leest het goed, beste lezer, alle godsdiensten of religies hebben zonder enige uitzondering een gemeenschappelijke basis gemeen en die basis laat zich op dit moment nog het best omschrijven als 'spiritualiteit'. Laat ik maar eens even mezelf citeren. Uit ZIEL IN ZICHT! : Het verschil tussen religie en spiritualiteit is dat spiritualiteit de kern van elke godsdienst is en daardoor alle grond-principes van Universele menselijkheid omvat: Liefde, Eerlijkheid, Gelijkheid, Vrijheid en Zorgzaamheid. Spiritualiteit dwingt nooit en dat is wel zo prettig. 

Vanaf dat iets dwingt - of het nu geloof is in de Westerse wetenschap of geloof in de een of andere godsdienst, geloof in bepaalde mensen of geloof in bepaalde regels - weet je dat er iets niet in de haak is en dat je individuele geboorterecht op Vrijheid wordt aangetast door een soort Angst die niet op Liefde is gebouwd en dus op niets fundamenteels is gebaseerd. Het is aan ieder van ons om dat geboorterecht niet te verzaken en op te staan, telkens en telkens opnieuw, totdat uiteindelijk de gehele wereld op een dag verlost zal zijn van haar schaduwen en in het Licht zal baden zoals altijd al was bedoeld. 

We mogen degenen die vandaag hun leven opofferen, voor wat voor zaak dan ook, dankbaar zijn. Zij openen ons hoe dan ook de ogen voor onze eigen duistere schaduwkanten die aan/naar het Licht dienen te worden gebracht.