dinsdag 12 juni 2012

Godsdienstlessen

horen niet thuis in het onderwijs. Zo las ik daarnet op de site van de Morgen. Naar aanleiding van allerlei recente incidenten neemt het debat steeds grimmiger vormen aan. En men neemt aan dat het in de toekomst alleen maar erger zal worden. Tja, denk ik dan, dat komt ervan als je eeuwenlang stelselmatig je ogen sluit voor zaken die, hoe je het ook draait of keert, mens-eigen zijn. Wellicht zijn deze zaken zelfs meer mens-eigen dan enige andere zaak.

Het is geweten dat de Westerse wetenschap een materialistische wetenschap is die slechts van fysiek waarneembare zaken uitgaat. De niet gemakkelijk waarneembare of zogenaamd onzichtbare zaken laat zij simpelweg links liggen. Johann Wolfgang von Goethe (1749-1832) vatte het destijds mooi samen. Zo liet hij zijn Mefisto in Faust II het volgende zeggen:

Daaraan herken ik de hooggeleerde Heren! 
Wat zij niet kunnen aanraken, staat zeer ver van ze af
Wat zij niet kunnen bevatten, daar ontbreekt elk begrip
Wat zij niet kunnen berekenen, kan echt niet bestaan
Wat niets weegt, heeft voor hen geen enkel gewicht
Wat geen geld opbrengt, dat telt niet volgens hen.'

Laat het duidelijk zijn: ik ben geen voorstander van blind geloof in wat voor zaak dan ook. Wetenschap moet werkelijk een weten-schap inhouden en steeds uitgaan van persoonlijke ontwikkeling en ervaring. Alleen op die manier kan de wetenschap evolueren en wordt zij niet ook verheven tot een soort geloof. 
Ik vind dat wetenschap, wil zij werkelijk dat etiket op zichzelf plakken, zich niet mag vastleggen op materialistische en dus beperkende aannames. Ware wetenschap dient open te staan voor nieuwe en aanvankelijk soms onverklaarbare bevindingen en ziet het als een uitdaging hiervoor verklarende theorieĆ«n te vinden. Ware wetenschap is vragen stellen met een open geest en mag niet bang zijn voor antwoorden die alles op zijn kop kunnen zetten. Wanneer bepaalde feiten niet passen in een bepaald wereldbeeld, dient dat wereldbeeld aangepast te worden aan de feiten, en niet omgekeerd.

Een van de meest belangrijke vragen die we ons momenteel dienen te stellen is deze: hoe komt het dat zoveel mensen wereldwijd geloven in iets hogers? Zijn zij, zoals de Westerse wetenschap ons voorhoudt, werkelijk nog niet voldoende ontwikkeld/beschaafd/geĆ«volueerd? Zijn zij, zoals de Westerse wetenschap ons dagelijks inlepelt, niet goed bij hun hoofd en te dom voor woorden? Of is er iets anders aan de hand? 

Is het niet zo dat mensen zich wereldwijd geroepen voelen om steeds sterker op te komen voor datgene waarin zij geloven, omdat als zij dat niet zouden doen, straks de Westerse wetenschap het volledig voor het zeggen krijgt en we dan met een zielloze wereld zitten opgescheept waarin totaal geen plaats meer is voor datgene wat ons leven werkelijk de moeite waard maakt? 
Is het niet zo dat we vandaag de dag allemaal getuige zijn van de strijd tussen de twee kanten van de medaille, namelijk religie en wetenschap? Deze strijd hoeft echter niet noodzakelijk op totale chaos  uit te lopen want waarom zouden we er niet in kunnen slagen het hogere bewustzijn te bereiken dat beide integreert? Waarom zouden religie - ik spreek veel liever van spiritualiteit, hoewel ook dat woord de lading niet helemaal dekt - en wetenschap immers niet samen kunnen gaan? In het verleden, toen er nog sprake was van meta-fysica en al-chemie was men reeds een goed eind op weg. Maar toen kwamen de Heren van de 'moderne' wetenschap en werd de meta van de fysica en de al van de chemie resoluut gescheiden. Vandaag zitten we opgescheept met de gevolgen van die opsplitsing. De enige uitweg uit de huidige crisis? Zoals de wijze Emerson ons reeds meedeelde: Verbind slechts! 

Kijk, en die verbinding is waar het in BDE allemaal om draait. Inzake het leggen van verbindingen zijn BDE'ers simpelweg ervaringsdeskundigen waarvan de huidige wetenschap nog heel wat zou kunnen leren.