maandag 10 september 2012

De Ouden

begrepen dat het leven slechts een tijdelijk verblijf in de wereld is, en de dood een tijdelijke afwezigheid. Gedurende onze relatief korte tijd hier zouden we dus moeten luisteren naar onze eigen stem en vooral ons hart volgen. 

Waarom zouden we niet vrij zijn en ons eigen leven leiden? Waarom moeten we ons houden aan de regels van anderen en ernaar streven anderen een genoegen te doen? Waarom zou je je leven gebruiken om je door anderen te laten manipuleren, alleen ter wille van een naam en een reputatie? Waarom zou je je niet laten leiden door je hart en leven zonder de last van roem en erkenning?

Als er iets plezierigs op je weg komt, zou je daarvan moeten genieten. Laat je niet gevangen houden door een naam of een titel, want maatschappelijke conventies leiden af van de natuurlijke orde der dingen; de Tao.

De Tao is de levensbron van alle dingen en deze heilige macht manifesteert zich soms in de vorm van godheden en geesten. In de spirituele traditie van de Tao is devotie - of toewijding - een manier om eer te bewijzen aan de heilige macht die ons het leven heeft gegeven en ons heeft gevoed. Verder schept devotie een hechte band tussen de mens en het gewijde. Zolang die band blijft bestaan, zullen er op Aarde - en bij uitbreiding, het Heel-al - vrede en harmonie heersen. Als deze band wordt verstoord, treden de krachten van chaos naar voren en het zijn zij die de mens verwarren want uit evenwicht brengen. 

De huidige mensheid is verward en gedesorienteerd. Ik zie het leed van deze mensheid en word door mededogen bewogen om de leringen van de Ouden aan hen te verkondigen. Ik wil hun graag laten weten dat al het leven van de Tao afkomstig is. Als zij dat begrijpen, zullen zij heel lang leven want dan zal hun kiem niet sterven. Zij zullen de diepe essentie van het menselijk bestaan niet kwijtraken. Ze zullen uitstijgen boven het aardse bestaan en opgaan in de Tao. En neen, dit opgaan in de Tao is niet vervelend of saai; integendeel. Opgaan in de Tao betekent dat je ogen worden geopend voor de talrijke wonderen die onophoudelijk ons ware pad doen oplichten en doen schitteren. 

Als je wilt weten hoe je deze innerlijke energie moet voeden: het is echt niet zo ingewikkeld. Houd gewoon op met weglopen en afdwalen. Ontspan je lichaam, observeer je gedachten en laat ze als wolken voorbijdrijven. Ontdek dan dat datgene wat waarneemt en observeert - de Getuige - de eenheidsbewuste Geest van de Tao is. Sta dan op en verwaarloos deze Geest niet langer maar omhels Hem en voedt hem voortaan in alles wat je doet. Dan zal deze energie-massa in beweging komen, alles in beroering brengend. Neen, het is echt niet zo ingewikkeld.