dinsdag 7 augustus 2012

LOVE.

Gisterenavond laat de dramatische science-fiction film LOVE gezien van de alternatieve rockband Angels and Airwaves. Prachtig om te zien dat er nog andere mensen bezig zijn met het verspreiden van het goede nieuws ; ) De film behandelt herinneringen aan een vorig leven, de impact van het vertellen van verhalen,  waartoe eenzaamheid en isolatie kunnen leiden, de kwetsbaarheid van het menselijke ras met de mogelijkheid van totale vernietiging, de aanwezigheid van hogere intelligenties en dat wat ons allemaal met elkaar verbindt: liefde. De scène waarin het hoofdpersonage door het Universum wandelt, deed me van herkenning diepe zuchten slaken. 

Vanmorgen denk ik met liefde terug aan de Eonische Matrix van Gerrit Teule. Zo schrijft hij in zijn boek Spetters uit de Oerknal. De verbondenheid van de ziel in een ecologisch wereldbeeld :
'Met de nieuwe elektronische hulpmiddelen en de computernetwerken creëert de mens nieuwe mogelijkheden om in een hoog tempo tot een verdere verbreding en verdieping van ons aller bewustzijn te komen. Computers blijven daarbij technische hulpmiddelen en niet meer dan dat. Deze hulpmiddelen hebben betrekking op superieure communicatie, waarneming en gegevensverwerking. Teilhard (de Chardin) noemde de uitbreiding van de geestelijke activiteit op het oppervlak van deze aarde de noosfeer, de denkende en communicerende laag, die om de aarde hangt als een 'geestelijke atmosfeer'. Het is heel goed mogelijk dat internet daarvan een voorbode is (!), waarbij het de mens is, die met behulp van deze technologie, en de wereldwijde tv, een kwantumsprong maakt in de bewustwording. De gedachte aan dit elektronische netwerk van beeld, geluid en tekst, die de wereld aaneensluit tot een global village leidt ons vanzelf naar de 'eonische matrix' (....). 
(...) Alle oenen in onze wereld vormen samen een 'eonische matrix', waarin alle evolutie-informatie ligt opgeslagen en waaruit alles wat leeft en groeit vrijelijk informatie kan putten. Een nagebouwde elektronische versie daarvan (!), een veruitwendiging van de eonische matrix, zien we vandaag voor onze ogen groeien en functioneren: het internet. De eonische matrix omvat echter niet alleen de menselijke kennis, maar omvat alle evolutiekennis van alle levende soorten. Iedere soort heeft toegang tot de eigen soort-informatie in de eonische matrix, maar in principe ook tot al het andere. 
Men kan deze verzameling eonen in alle levende wezens zien als een wereldwijde zwerm (onnoemelijk veel aparte deeltjes), of als een vibrerend veld (elektromagnetische straling, licht). Zwermen en velden zijn ook hier dus termen die inwisselbaar zijn. Het hangt er maar van af, hoe je ernaar wilt kijken. (...) In de literatuur zijn er veel begrippen te vinden, die hetzelfde onderwerp als de eonische matrix aanroeren. Enkele daarvan zijn hier op een rijtje gezet (...): 

*Collectief onbewuste, Carl Gustav Jung
*Morfogenetische velden, Rupert Sheldrake
*Nulpunt-energie-veld of het Akasha-veld, Ervin Laszlo
*Het Heilige, Lawrence Fagg
*Gaia, James Lovelock
*Het Levensweb, Fritjof Capra
*Noosfeer, Pierre Teilhard de Chardin

Dit lijstje is niet uitputtend, maar het is lang genoeg om een gemeenschappelijk idee naar voren te brengen. In de inleiding over actieve metaforen stelde ik al, dat (een aspect van) de werkelijkheid gezien of overgedragen kan worden met behulp van verscheidene uiteenlopende actieve metaforen, die elk een aspect van de werkelijkheid benadrukken. Dat leidt tot verschillende waarheidsbenaderingen, die de 'Waarheid met een grote W' van verschillende kanten belichten en dat geldt ook voor de zienswijzen in deze lijst. Het zijn meerdere zienswijzen op hetzelfde verschijnsel en kennelijk is dat nodig omdat het verschijnsel te groots is om in 1 visie te omvatten. Veel wetenschappers van de oude stempel, en vooral de reductionistisch georiënteerden onder hen, zullen deze zienswijzen misschien als esoterisch gezweef beschouwen, maar dat is een onhoudbaar standpunt omdat het bewijsmateriaal en de aanwijzingen zich steeds verder opstapelen.'

Dat de aanwijzingen zich inderdaad steeds verder opstapelen, heeft uiteraard te maken met het feit dat stilaan steeds meer mensen op deze planeet het Licht ervaren/zien. En dat heeft dan weer alles te maken met datgene wat de evolutie gestaag voortdrijft: de Wil om tot bewustzijn te komen. Onnodig te zeggen dat mijn boek Ziel in Zicht! hierop dieper ingaat.