maandag 21 mei 2012

Bewustzijn.

Hoe zou materie bewustzijn kunnen produceren? De hersenen zijn immers opgebouwd uit louter materie, uit atomen en moleculen die weer de bouwstenen zijn van cellen met hun chemische en elektrische processen. Met deze samenstelling uit 'onbewuste bouwstenen' zijn de hersenen zeker in staat het ervaren van een bepaald soort bewustzijn mogelijk te maken. Maar 'produceren' de hersenen ook ons bewustzijn? 
Het antwoord op deze vraag? Neen!
Wat sommigen ook beweren, het is vandaag de dag nog steeds een onbewezen hypothese dat bewustzijn en herinneringen exclusief in onze hersenen worden geproduceerd en opgeslagen. Direct bewijs voor of en hoe neuronen in de hersenen de subjectieve essentie van ons bewustzijn produceren ontbreekt nog steeds volledig. Het is een dom idee te denken dat we onszelf via de hersenen zouden kunnen verklaren.

Het soort bewustzijn waarover ik het in deze blog nog heel vaak zal hebben, is het bewustzijn dat zich bewust is van de Bron en dat daarom Eenheidsbewustzijn kan worden genoemd. Dit bijzonder helder, ja zelfs buitengewoon bewustzijn kan onder verschillende omstandigheden optreden maar wordt volgens bepaalde specialisten het meest gemeld na een periode waarin de hersenfuncties ernstig zijn aangetast, zoals bij een hartstilstand (1). Ander vergelijkbare klinische omstandigheden volgens deze specialisten zijn hersenbeschadiging met coma door een ernstig verkeersongeluk of hersenbloeding (2), bewusteloosheid door shock (lage bloeddruk) vanwege ernstig bloedverlies tijdens of na een bevalling (3) of als complicatie tijdens een operatie (4). Bijna-verdrinking (5) is eveneens een bekende oorzaak van buitengewone ervaringen, maar dan vooral bij kinderen. Andere oorzaken zijn verstikking (6) of ernstige maar niet direct levensbedreigende ziektes met hoge koorts (7). Deze ervaringen worden ook gemeld tijdens isolatie (8), bij depressie (9) of zonder duidelijke medische oorzaak tijdens een wandeling in de natuur (9) of tijdens meditatie (10). Identieke ervaringen, zogenaamde doodsangst-ervaringen zijn gebaseerd op plotselinge hevige doodsangst, en worden gerapporteerd na een schijnbaar onvermijdelijke dood zoals bij een (dreigend) verkeersongeluk of bij ongelukken tijdens bergsport. Soortgelijke ervaringen kunnen ook optreden tijdens een stervensproces en worden dan sterfbedvisioenen genoemd.  
Tot zover de huidige stand van zaken.
In de hele geschiedenis echter, in alle tijden en culturen, zijn meldingen bekend van mensen met een of meerdere buitengewone ervaringen. Kijk, tegenwoordig wordt dit een bijna-dood-ervaring genoemd - een BDE - hoewel de term 'bewustwording door eenheids-ervaring' natuurlijk veel beter de inhoud dekt.   

Ik citeer Pim van Lommel, de Nederlandse cardioloog die - God zij dank! - het ophefmakende boek Eindeloos Bewustzijn schreef: 'Deze ervaring veroorzaakt nagenoeg altijd ingrijpende en blijvende veranderingen in de levenshouding, waarbij de angst voor de dood meestal verdwijnt.'

Als je begrijpt dat ik dit soort eenheids-ervaringen reeds vanaf mijn 5de levensjaar heb mogen 'ontvangen', dan begrijp je wellicht ook waarom mijn schrijfdrang - en in het algemeen mijn bekeringsdrang - zo sterk is. Zulke ervaringen hebben simpelweg mijn leven bepaald in de zin dat mijn 'missie' op deze planeet al heel snel erg duidelijk werd. Jazeker, 'I want to open your mind'!

(Dit bericht werd gebaseerd op bevindingen die Pim van Lommel publiceerde in Eindeloos Bewustzijn.)