zondag 20 mei 2012

Persoonlijke ervaring

en eenzaamheid gaan vanzelfsprekend hand in hand. Hoe zou de Wijsheid in ons anders tot uiting moeten komen als we onszelf niet toestaan ons eigen, unieke, individuele pad te volgen? 
Ieder van ons is als een kindheld die telkens weer op het punt staat het slagveld van de ziel te betreden en, naar we hopen, te herrijzen als de krachtige man of vrouw die zichzelf aan zichzelf heeft bewezen. Wat we zoeken zijn kansen - de strijdperken zelf - om een begin te maken met, of een vervolg op de heftigste reis van allemaal: de ontdekkingstocht naar binnen, naar wie we werkelijk zijn. We wensen verder te reiken dan wat wij reeds weten en waarvan we weten dat het voor ons niet heeft gewerkt. We verlangen naar inwijdingen, naar een nieuwe manier van zien, van angsten overwinnen; een manier gebaseerd op persoonlijke ervaring in plaats van tweedehands informatie uit een samenleving die slechts pseudo-rituelen te bieden heeft. 
Ik citeer opnieuw uit Duisternis Belicht, het boek dat mij al meer dan een week in haar ban houdt: 'Veel mensen in onze moderne wereld zijn de weg kwijt of in de war. We hebben geen stam-oudsten die ons kunnen leiden, ons de weg naar het man-zijn of vrouw-zijn wijzen, ons helpen de geheimen die we hebben bloot te leggen en de kracht in onszelf te ontdekken, ons in te leiden in het sacrale of ons de middelen te verschaffen om visioenen waar te nemen en een authentieker leven te leiden. In het gunstigste geval hebben we de staat als 'kindermeisje' die voor ons zorgt, ons rechten (in plaats van riten) geeft die wij moeten uitoefenen met een aangematigde in plaats van een gevoelde volwassenheid. Wij zien de gevolgen van die aanmatiging, ergens onderweg, in de vorm van mannen en vrouwen die zichzelf niet echt kennen, die in veel opzichten nog steeds kinderen zijn op zoek naar leiding en antwoorden van niet-bestaande mensen die de wijsheid in pacht hebben. Een echte inwijding daarentegen is een promoveren tot heelheid en volwassenheid. Inwijdelingen komen daaruit tevoorschijn met toegang tot inzichten en kracht die zij voorheen niet kenden.'